Hadi Muhammedi
Hadi MuhammediYazar
Hadi Muhammedi, tam adı Muhammed Hadi Muhammedi, Farsça’da (محمد هادی محمدی), İngilizçe’de (Mohammad Hadi Mohammadi)
Çocuk ve gençlik edebiyatı eleştirmeni ve araştırmacısı olan yazar Muhammed Hadi Muhammedi 1961 yılında Tahran’da doğdu. Kariyerine 22 yaşında, yetişkinler, çocuklar ve genç yetişkinler için yazmakla başladı.
Muhammedi, 1994 yılına kadar hikâyelerinde barış ve adalet gibi fikirlere odaklanan birkaç kurgu kitabı yayınladı. Ancak daha sonra zamanının çoğunu çocuk ve genç yetişkin edebiyatı üzerine eleştiri ve araştırmalara harcadı.
Muhammedi, 1998 Çocuk Edebiyatı Aracılığıyla Yaratıcı Eğitim projesini kurdu ve sonuç olarak bu alanda özel eğitime yönelik birkaç kitap ortaya çıktı.
Muhammedi ayrıca çocuk edebiyatı üzerine teorik metinler çevirmektedir. Bununla beraber İran çocuk ve gençler için Yazarlar Derneği’nin yönetim kurulu üyesidir.
Muhammedi çocuk ve gençlik alanında onlarca kitap yazdı ve ödüller kazandı. Eserleri birçok dilee tercüme edilmiş ve 2006 yılında Hans Christian Andersen Jüri Ödülü’ne adayı olmuştur.
Muhammedi, Çocuk ve Genç Yetişkinlerin Entelektüel Gelişimi Enstitüsü Kitap Festivali’nden En İyi Kitap Ödülü, İran Çocuk Kitapları Konseyi ve Uluslararası Gençler için Kitaplar Kurulu (IBBY) tarafından En İyi Kitap Ödülü, Uçan Kaplumbağa Altın Ödülü ve ebeveynler ve çocuklar tarafından seçilen eserler için verilen Sarı Geyik Ödülünü kazandı.
2017 yılında Radyo Çocuk’un anne ve babalarla yaptığı ankette, beş eser arasından Muhammedi’nin Nohutçuk ve Maceraları kitabı, sekiz yaş altı çocuklar için en iyi öykü kitabı olarak tanındı.

Eserleri